לוגו - הפודקאסט עושים טיול

[עושים טיול] יום טיול בשרון – יער האילנות ומצפור ויקר

הורדת הפרק (mp3)

הפעם אנחנו נשארים באזור המרכז, ומשוחחים על הארבורטום – גן בוטני יערני – של יער האילנות, ועל מצפור ויקר בעמק חפר. נשמע על הקונפליקט בין החקלאים והשקנאים ואיך הוא נפתר (ובצורה חיובית, באופן מפתיע!), ועינב תספר על חשיבות החשיפה לטבע אצל ילדים.

האזנה נעימה!
רן

קישורים למפה: יער האילנות, מצפור ויקר.

גללו מטה כדי לקרוא את הטקסט המלא של הפרק.

 


רשימת הפרקים המלאה
הרשמה לפודקאסט:
הצטרפות לרשימת התפוצה בדוא"לiTunes | אפליקציית לאנדרואיד | RSS Link | עמוד פייסבוק | קבוצת פייסבוק | אינסטגרם | טוויטר
אפליקציית EZgoing Family – אנדרואיד | iOS | פייסבוק

נותני החסות לפרק:


תמלול הפרק: יער האילנות ומיצפור ויקר

והפעם אנחנו נשארים במרכז באזור השרון ועמק חפר. אזור המרכז מטבע הדברים הוא תמיד קצת יותר מאתגר אבל בין הבניינים והצפיפות ניתן למצוא פיסות טבע קטנות שבהן המרחב העירוני נעלם ואפשר קצת להתנתק. היתרון הגדול הוא שלא חייבים להרחיק עד לצפון או לדרום, קפיצה קטנה עם האוטו ואתם שם.

יער האילנות- הארבורטום הלאומי

לאזור השרון ועמק חפר יש המון מה להציע ושפע של מקומות לטייל ולבקר בהם: היום אמליץ על שניים מעניינים במיוחד. יער האילנות ומצפור ויקר. ונתחיל ביער האילנות, יער ייחודי במינו שאין דומה לו בישראל ומאחוריו עומד סיפור מעניין.

יער האילנות הוא גן בוטני שהוקם על ידי אנשי המחלקה לחקר היער במשרד החקלאות בשנות החמישים. מטרתם הייתה לבדוק את עמידותם של עצים שונים מרחבי העולם ואת האפשרות לנצלם כעצי יער כאן בישראל. מכאן קיבל את שמו: הארבורטום הלאומי – גן אקלום העצים של ישראל.

ביער נטעו למעלה מ- 700 מינים של עצים מהעולם כולו, שנטעו ב25 חלקות על פי אזורם הגאוגרפי. הגן שקק חיים ומחקר, נאספו זרעים, סטודנטים לחקלאות ערכו מחקרים עד שבשנת 1986 המחלקה לחקר היער נסגרה והיער ננטש. חלק מהעצים מתו מחוסר התאמה, חלקם התנוונו, והמקום היה מוזנח במשך שנים ומלא בעשבייה. רק בשנת 2013 שיקמה קק"ל את היער והוא נפתח לקהל הרחב.

הביקור ביער מיוחד כל כך בעיקר בגלל שזוהי הזדמנות חד פעמית לפגוש עצים ייחודיים, אקזוטיים ונדירים. את היער מקיף שביל נגיש לעגלות באורך של כ-2.5 ק"מ מוצל ברובו ולצד השביל ישנם ספסלים ושלטי הסבר על סוג העצים ומוצאם. אל תפספסו את המבוך המקסים ואת מעגל הקזוארינות!

סמוך לרחבת החנייה ישנה חורשת אקליפטוסים המתאימה לפיקניק – אך יש איסור על הדלקת אש כדי להגן על העצים הנדירים. לחובבי המנגל מומלץ לחצות את כביש 4 וממש ממול תפגשו את יער איל"ן המונגש עם מתקני שעשועים ופינות פיקניק.

טיפ מהשטח: אם ממשיכים עם הרכב או ברגל בשביל העפר אחרי היער האילנות מגיעים לחורשת יער מקסימה. בחורף, מאמצע נובמבר ועד אמצע מרץ, תוכלו לפגוש בה מקרוב את אירוס הארגמן היפייפה: פרח מאוד נדיר ואנדמי למישור החוף – כלומר הוא גדל רק באזור הזה ולא בשום מקום אחר בעולם.

מצפור ויקר והשקנאים

מיער האילנות ניסע למקום מפתיע באמצע השדות: מצפור ויקר. אחרי שתלחצו על נווט באפליקציה תמצאו עצמכם בשבילי עפר ומסביבכם שדות – אך אל חשש, לא מדובר בטעות בניווט! לאחר מספר דקות נסיעה בין המטעים תזהו את המבנה המרשים של מצפור ויקר.

תמונות וסרטונים מרהיבים נוספים של שלמה יונה ממצפור ויקר: תמונות 1, תמונות 2, תמונות 3

המצפור נבנה בסמוך למאגר משמר השרון המאכלס בתקופות הנדידה עשרות ציפורים כגון שקנאים, קורמורנים, אנפות ושחפים.
הדרך למצפור נגישה לעגלות ונוף השדות הנשקף מהמרפסת הגדולה מדהים ללא צל של ספק. בסמוך למצפור תמצאו פינת פיקניק קטנה אך מטופחת ונקייה, עם שולחנות ומתקני שעשועים – והכול במרחק נגיעה מהשדות.

מאגר משמר השרון הוא אחת מנקודות העצירה המרכזיות של נדידת השקנאים, ומסיבה טובה. במאגר מספקים להם דגים על בסיס קבוע, כדי שלא יחסלו את הדגים בבריכות הדגים. אתם מוזמנים לצפות בציפור המרשימה הזו בחודשי הנדידה בין ספטמבר לנובמבר ובין מרץ למאי.

בכל שנה מבקרים את ישראל כ 45,000 שקנאים. השקנאי המצוי הוא עוף גדול וכבד, והשקנאים נודדים מאירופה לאפריקה. מדובר בזן המצוי בסכנת הכחדה. הבעיה מתחילה כשהם מגיעים לארץ רעבים במיוחד, וצריכים להתחזק לפני הנדידה לאפריקה: התוצאה הייתה שהם פשוט חיסלו את בריכות הדגים בארץ – עד שנמצאו פתרונות כדוגמת ההאכלה היזומה במאגר משמר השרון.

פרט אחרון ומעניין לגבי השקנאי: השקנאי, כאמור, נודד בקבוצה. ממחקר שנעשה עולה ששקנאי לבדו יכול להשיג יותר אוכל מאשר אם הוא בקבוצה. אז למה הוא בכול זאת בלהקה? כנראה בגלל החברה!

טיפ טיול: שווה לבקר במצפור גם לא בעונת הנדידה, ואם יש לכם רכב שטח או קרוסאובר אפשר לעשות סיבוב עם הרכב בשדות ובפרדסים.

חשיבות הטבע אצל ילדים

אז למה בעצם כל כך חשוב לצאת לטבע עם הילדים? מחקרים הוכיחו כי השהות בטבע מפחיתה באופן ניכר את שיעורי הפרעת חוסר הקשב, קשיי ריכוז וההיפראקטיביות אצל ילדים. ממש הריטלין של הטבע. באחד המחקרים נמצא כי אפילו הליכה של עשרים דקות בפארק משפרת את יכולת הריכוז אצל ילדים באופן משמעותי. ואל כל אלה מצטרפת הפעילות הגופנית החשובה, להוציא את הילדים מהמסכים, זמן איכות משפחתי וגם – זה פשוט כיף!

מסלולים נוספים, טקסטים והוראות ניווט – באפליקציית EZgoing Family (אנדרואיד, אייפון)

כתוב/כתבי תגובה