Podcast: Download
יש מי שמכנים אותו 'נס רפואי': שתל העוקף את מנגנוני האוזן , מזריק את הצלילים והקולות היישר אל העצב ובכך הופך אדם חירש לאדם שומע. מדע בידיוני של ממש…אך מדוע היו חירשים שהתנגדו נחרצות לשימוש בשתל השבלול?…
כמו כן, בסוף הפרק – פינה מיוחדת בשיתוף רשות הטבע והגנים, העוסקת בבעיית חיות הבר בערים – חזירי בר, צבועים וכדומה – מה גורם לה, וכיצד ניתן לפתור אותה.
האזנה נעימה! 🙂
רן.
ממה ששמעתי ממושתלים זה ממש לא נכון ששומעים יותר מידי בפעם הראשונה שמפעילים את השתל. לדבריהם צריך עבודה של שבועות וחודשים עם קלינאית תקשורת לפני שאפשר בכלל להתחיל להבחין בין צלילים
הי, תם – תודה על התוספת. למיטב הבנתי, בפעם הראשונה שומעים צלילים אבל עדיין קשה לפענח אותם.
רן
לעניות דעתי צריך להשקיע בתכנית אחת או יותר בנושא פירוק פוריה. זהו תהליך של פירוק הקלט שלנו , הן בראיה והן בשמיעה לתדרים בסיסיים. לדוגמה , הפירוק באוזן נעשה על ידי שערות השבלול, כמו העדשה שמפרקת את האור הנכנס לעיניים. המוח מקבל חומר גולמי שמועבר ב"צמות" העצבים אליו והוא יוצר תמונה או קול מחדש.
אחד השימושים הוא באולפן הקלטות. כל ערוץ הוא בתדר או מספר תדרים, אחר.
המיוחד ברעיון הוא היכולות למניפולציה על התדרים הנקלטים. וזהו סוד ההתאמה של המכשירים המודרניים לפתרון בעיות שמיעה. בעצם המושתל או איש המעבדה יכולים לבצע מניפולציה שתחזק או תחליש תדרים מסוימים, ממש כמו במאי סרטים שמעבד תמונות.
אחרי פרק או פרקים כאלו , רצוי להכין מחדש את הפרק בהתחשב בידע החדש.
נ.ב כל זה לא היה ניתן להיעשות לפני אפילו עשרים שנה, לולי התפתחות המחשבים, הן ביכולת העיבוד שלהם והמזעור שעברו.
הי, אורי! לא רק שאתה צודק – בפרק הבא של התוכנית אדבר על זה בדיוק 🙂
רן