Podcast (osim_tiuol): Download
הורדת הפרק (mp3)
בפרק ההשקה של 'עושים טיול', עינב לנדאו לוקחת אותנו לעין חרדלית – מעיין חבוי באזור שלומי – מבצר המונפורט המרשים וחופי אכזיב. קישורים למפה: עין חרדלית, מבצר המונפורט, גן לאומי אכזיב.
האזנה נעימה!
רן.
רשימת הפרקים המלאה
הרשמה לפודקאסט:
הצטרפות לרשימת התפוצה בדוא"ל | iTunes | אפליקציית לאנדרואיד | RSS Link | עמוד פייסבוק | קבוצת פייסבוק | אינסטגרם | טוויטר
אפליקציית EZgoing Family – אנדרואיד | iOS | פייסבוק
גליל מערבי- עין חרדלית, מבצר המונפורט, חוף אכזיב ושמורת הים
הקדמה
שמי עינב לנדאו, נשואה לעודד ואמא לעלמה בת 6 ונבו בן 4 ואנו גרים בפתח תקווה. כאמא לשני זאטוטים נמרצים במיוחד מצאתי את עצמי לא פעם בתסכול רב מול המחשב מחפשת מה לעשות איתם בשבתות, בחופשות וסתם אחר הצהריים. זה היה כמעט בלתי אפשרי לדעת האם הטיול נגיש לעגלה, מתאים לילדים קטנים, מה דרגת הקושי ומה עוד יש לעשות בסביבה. מתוך הצורך הבסיסי שלי החלטתי להקים את האפליקציה EZgoing Family שכשמה כן היא, אפליקציה למשפחות שמחפשות את הטיול הקליל לשבת, חוויה חקלאית, אטרקציה, פארק עירוני, העיקר להוציא את הילדים מהבית.
ששואלים אותי מדוע אני כל כך אוהבת לטייל, אני מבקשת מאותם אנשים לתאר לי מקום שבו הם יכולים להירגע, להתנתק מרעש של היום יום, מקום שיעלה בהם חיוך. מרבית האנשים יתארו חוף ים, תצפית פנורמית, יער עם פלג מים, טיול בטבע, ויש לכך סיבה. לשהות בטבע ובמרחבים יש השפעה מרגיעה על גוף האדם, בייחוד אחרי שבוע של שעות במשרד עם אור פלורסנטים. אני חושבת שכל אחד חייב את ההתאווררות הזו. מעבר לזה שזו גם חוויה מגבשת, כל המשפחה מבלה יחד והכי חשוב הילדים מוציאים המון אנרגיה וחוזרים מותשים הביתה.
בפודקאסט 'עושים טיול' נתמקד כל תכנית באזור מסוים ונספר על כמה מקומות מעניינים לבקר באותו אזור כך שתוכלו בקלות לתכנן לכם יום טיול. ניתן טיפים מהשטח, קצת היסטוריה, קצת טבע ונדבר על החשיבות של חשיפת הילדים לטבע ותסמונת 'חוסר טבע' אצל ילדים. אז אני כאן כדי לשתף אתכם במקומות שביקרתי ובעיקר לגרום לכם לצאת ולטייל! וגם כדי שבפעם הבאה שישאלו אתכם אז מה עשיתם בשבת עם הילדים לא תענו שוב – נמל תל אביב (-:
עין חרדלית
התכנית היום תתמקד באזור הגליל המערבי שמשתרע מראש הנקרה מצפון ועד לנחל הקישון והר הכרמל מדרום. ורק כדי למחיש לכם עד כמה האזור שופע מקומות נהדרים אנחנו נתמקד באזור מסוים בגליל המערבי, צפונית לנהריה, באזור העיר שלומי.
נתחיל באחד מהמקומות היפים ביותר שהייתי בהם בישראל (ולא, אני לא מגזימה) עין חרדלית. אז נכון, השם לא נשמע מאוד מפתה אבל תאמינו לי אתם עוד תודו לי על שגיליתי לכם את המקום הזה. עין חרדלית הוא לא מעיין במובן הקלאסי של המילה, אלא בפלג מים רדוד וצלול המוצל על ידי עצי דולב ענקיים ועצי תאנה. לאורך כל הטיול ניתן לנוח לצד המים ולהשתכשך בבריכות שכשוך קטנות. מומלץ להביא מחצלת, לתפוס פינה ופשוט להסתלבט בטבע. עין חרדלית הוא אחד מהמעיינות של נחל כזיב ורוב מימיו נשאבים, אנו נהנים מחלק קטן של המים שמשוחררים לטבע. למרבה ההפתעה (גם שלי) השם חרדלית לא קשור לצמח החרדל. המושג מופיע פעמיים במשנה ופרושו "זרם של מי גשמים הזורמים מן ההר".
טיפ מהשטח: בימי שבת ובחגים יש עומס מטיילים. אתם לא תרגישו את העומס במסלול עצמו כי הוא גדול ויכול להכיל כמות גדולה של מטיילים, אבל החנייה לא ערוכה וצפו פקקים, עדיף להגיע מוקדם. אפשר לעשות פיקניק על שפת הנחל אבל אסור להדליק אש, את המנגל תשמרו למקום הבא.
מבצר המונפור והמסדר הטבטוני
מעין חרדלית נעבור לקצת ניחוח צרפתי ונבקר במבצר המונפור (או בשמו הצרפתי המונפורט) שפירושו ההר החזק. המבצר בנוי על שלוחה צרה ותלולה, בסמוך לנחל כזיב. זהו אחד מהנופים היפים בארץ, מיקום מצוין לתמונה משפחתית. ניתן להגיע אל המבצר מהיישוב הילה, מהחניה של הגן הלאומי יש לבחור במסלול המסומן באדום (המסלול השחור הוא המסלול של נחל כזיב מסלול קשה ולא מומלץ לעשות עם ילדים) אנו נלך כק"מ וחצי בערך עד למבצר ובחזרה. אם אתם בוחרים בגישת ה EZgoing אפשר פשוט לצפות על המבצר מהתצפית בפארק גורן ולהתרשם מרחוק.
מבצר המונפורט היה חלק מחווה חקלאית גדולה של משפחת אצילים צרפתית שנמכר בתקופה הצלבנית לידי המסדר הטבטוני. וכשאנחנו אומרים מסדר, למה הכוונה? המסדרים בתקופה הצלבנית היו שילוב של מסדר צבאי עם אורח חיים נזירי. כולנו שמענו על הטמפלרים שישבו בעכו אך היו עוד מסדרים שהתיישבו בארץ באותה תקופה כמו ההוספטלרים והמסדר הטבטוני שישב במונפורט. המסדר הטבטוני שהתיישב במונפורט היה בעל אופי לאומי מובהק על טהרת אבירים ממוצא גרמני. המסדר הסתכסך עם מסדרי הטמפלרים והההוספיטלרים שישבו בעכו ולכן קבע את מפקדת המסדר במבצר המונפורט. הטבטונים בנו מחדש את המבצר, הרחיבו את הביצורים ושיכנו בו ארכיב גדול ואוצרות. ובעיקר קיימו את אורח חייהם הסגפני. ומי הרס את המבצר? בשנת 1271 המבצר נכבש על ידי הסולטאן הממלוכי בייברס, שהתיר למסדר לעזוב את המבצר כשכל רכושם עימם ולשוב לעכו. כדי למנוע מהם לחזור בייברס הרס את המבצר כמעט לחלוטין.
טיפ מהשטח: בפארק גורן ישנם כמה מסלולי טיול קלילים שניתן לעשות עם הילדים וגם, זהו מקום מושלם לפיקניק עם שפע חניונים מסודרים.
חוף אכזיב ושמורת הים
שכשכנו בנחל, התרשמנו מהמבצר זה הזמן להירגע על החוף. במקרה הכינונו מראש את אחד החופים היפים בארץ, חוף אכזיב. חוף אכזיב והגן הלאומי הם חלק מרצועת חוף של 5 ק"מ שמתחילה בראש הנקרה ומסתיימת באזור התעשייה של נהריה. בקטע זה נמצאת גם שמורת הים הגדולה ביותר בארץ. המערות, הנקרות והמפרצונים המוכרים יצרו בית גידול עשיר בבעלי חיים, כך למשל נדגמו במפרץ רדוד וקטן, בסמוך למערות, כ-40 מינים של דגים – עושר שאין לו מתחרה בחוף הים-תיכוני שלנו. חוץ מזה מבקרות בחופים נקבות צבי ים ומטילות את ביציהם ואפילו נצפתה להקה של דולפינן ים-תיכון החיה במרחק 6 קילומטרים מהחוף.
אז חוץ משחייה עם דולפינים בגן לאומי אכזיב תמצאו מדשאות מטופחות, מקום לפיקניק ולמנגל, נוף מרהיב של הים, עתיקות ושרידים של כפר ערבי נטוש, וגם חוף רחצה נדיר ביופיו וכל כך מיוחד במינו שהוא הסיבה האמיתית לבקר במקום. בחוף ישנן שתי לגונות האחת רדודה והשנייה עמוקה. הלגונות מגנות מפני הגלים והופכות לבריכות ים, תוצר של מעשה ידי אדם ותופעת טבע. פשוט מושלם בייחוד עם ילדים. אנקדוטה קטנה: בברכות הרדודות נהגו בעבר לאדות מי ים כדי להפיק מהם מלח ולגדל בהן ארגמונים (חלזונות ים), שמהם הפיקו את צבע הארגמן.
טיפ מהשטח: בגן לאומי אכזיב ניתן לעשות קמפינג באוהלים פרטיים או להשכיר בונגלו ואפילו יש חנייה מסודרת לקרוואנים.
אתר מומלץ
תודה שרון
רעיון מעולה!!
שיהיה המון בהצלחה גם כאן.
להבא אני הייתי מוסיף תמונות של האתרים המומלצים.
הי, שרון! רוב תודות 🙂 כן, בהחלט יהיו תמונות של האתרים, ולא סתם תמונות כי אם תמונות שצלמה עינב עצמה!
רן